از حدود چهار هزار سال پیش واردات شکل گرفته است و اول بین کشورهای متمدن بود، با ظهور دولت های مدرن واردات و صادرات یک نظم خاصی به خود گرفته و شخص نیز علاوه بر دولت می تواند به تجارت بپردازد و این تجارت طبق قوانینی است که دولت تعیین می کند.
واردات کالا به معنی ورود کالا از سایر کشورها به کشور خواهان کالا است.
کالاهای وارداتی کالاهایی هستند که در کشورهای دیگر تولید و به کشوری که به آن نیاز دارد در قبال دریافت پول یا مبادله کالاهای دیگر فروخته می شوند.
در صورتی که شما نیز می خواهید در عرصه واردات فعالیت کنید باید قبل از انجام هر چیز با مراحل واردات کالا به کشور به خوبی آشنا شوید.
قوانین و مقررات گمرکی را باید بلد باشیدشرکت دیبا ترخیص با داشتن تجربه چندین ساله در امر واردات در کشور ایران می تواند مشاور خوبی برای ترخیص کالاهای وارداتی شما باشد.
از آنجا که برای واردات کالا به کارت بازرگانی نیاز دارید و اخذ کارت بازرگانی علاوه بر هزینه های متحمله، زمان بر نیز هست، به همین دلیل شرکت دیبا ترخیص می تواند کالاهای وارداتی شما را با کارت بازرگانی شرکت به صورت حق العمل کاری وارد کند.
گاهی واردات کالا مفیدتر از تولید آن در داخل کشور است.
این می تواند به دلیل نداشتن دانش کافی در زمینه تولید آن کالا در داخل کشور باشد و یا اینکه هزینه های نیروی کار و خرید تجهیزات برای تولید آن کالا در داخل کشور بالا باشد.
واردات مراحل پیچیده ای دارد، ولی در این میان توجه به قوانین وضع شده توسط دولت و قوانین وضع شده توسط شرکتی که کالا را تولید میکند،می تواند کمک شایانی به طی کردن مراحل واردات داشته باشد.مراحل واردات نکات زیادی دارد که باید رعایت شود. رعایت نکردن یک یا چند مورد از این قوانین ممکن است شما را با شکست مواجه کند. برخی از این مراحل به دست دولت انجام میشود و برخی مراحل نیز به هوش تجاری شما بستگی دارد.
انتخاب کالای وارداتی و تعیین هدف از واردات آن کالا
قبل از شروع به واردات اول باید شما به چند سوال اساسی در رابطه با کالای خود پاسخ دهید.
محصول شما در بازار داخلی چه نیازهایی را براورده میکند؟
آیامحصولی را که وارد میکنید به همان صورت در بازار داخلی مصرف می شود و به فروش می رسد یا این که باید تغییراتی در آن ایجاد شود تا بتواند در این کشور مصرف شود؟
چه ویژگی های خاصی مثل طراحی، رنگ، اندازه و برچسب یا ضمانت نامه و نام تجاری باید داشته باشد یا اینکه کدام ویژگی ها باید اصلاح شود؟
آیا تفاوت های فرهنگی و زبانی در مصرف این کالا تاثیر گذار هستند؟
آیا برای فروش کالای شما در بازار خدمات خاصی مورد نیاز هست یا به صورت ساده به فروش میرسد؟
مدیریت مراحل واردات
واردات به معنای یک فرصت فوقالعاده است تا هر آنچه که در کشور مورد نیاز است وارد کشور کرده و به فروش برسانیم و همواره با ریسک و خطراتی هم روبرو بوده است. وارد کننده در هنگام خرید محصول و ارائه خدمات ممکن است که با مشکلاتی روبرو شود.
افراد زیادی هستند که توی این راه و برای مقابله با مشکلات میتوانند شما را یاری کنند و مشاور حرفه ای شما در امر واردات باشند. انتخاب شرکای مناسب و مشاوره حرفه ای واردات یک گام مهم برای شما در کاهش خطرات واردات است.
مشاور امور بانکی و ارزی، مشاور حقوق بین الملل و وکلا، مشاور امور بیمه گذاری و متصدیان حمل و شرکت های حمل و نقل و کارگزاران امور گمرکی و ترخیص کاران، می توانند شما را در مورد واردات کالا و خطراتی که ممکن است در این راه با آن مواجه شوید آگاه کنند.
قبل از واردات محصولات وارداتی خود را به خوبی بشناسید.
یک واردات موفق مستلزم داشتن دانش کامل در مورد محصولی که وارد میکنیم و آگاهی داشتن از نیاز های بازاری است که میخواهیم محصول وارداتی خود را در آن به فروش برسانیم که ممکن است بر اساس شرایط کشور در آن زمان و نیازهای مشتری در هر بازار متفاوت باشد.
پس نیاز است که قبل از انجام واردات محصول وارداتی خود را با نیازهای بازارهای داخل کشور تطبیق دهید. برای بازاریابی و فروش محصول خود به مشتریان باید ایدهای داشته باشید، در غیر اینصورت ممکن است مجبور شوید با توجه به نیاز کشور و بازار هدف و اینکه مشتریان خواهان چه نوع کالا هایی هستند کالای وارداتی خود را تغییر دهید.
قبل از آغاز مراحل واردات باید نوع کالایی را که میخواهید وارد کشور کنید، به خوبی بشناسید و از تمام جزئیات آن آگاه باشید. بازار هدف را به خوبی بشناسید و بدانید که چقدر و در چه زمان به آن کالا نیاز دارد و اگر به این مراحل توجه نداشته باشید، پس از عرضه کالا به بازار دچار مشکل خواهید شد و اگر به جزئیات کالا واقف نباشید ممکن است موقع قرارداد فریب بخورید.
چگونه تامین کننده و فروشنده کالای خود را بیابیم؟
این شناخت می تواند حضوری یا غیر حضوری باشد، یا از یک سایت خیلی معتبر خرید انجام دهید. سایت های معتبر در کشور چین فراوان است ولی در کشورهای دیگر ممکن است که با کمبود سایت معتبر مواجه شوید، از این رو که در هنگام خرید کالا از خارج از کشور امکان کلاهبرداری زیاد است .
در این جور مواقع دولت کمکی به شما نمی کند، بنابراین بهتر است که به صورت حضوری در خارج از کشور و در محل شرکت تولیدی آنها حضور داشته باشید تا اعتماد شما به طور کامل جلب شود.
حضور در هیئت های تجاری و شناسایی تامین کنندگان
حضور داشتن در هیئتهای تجاری، یکی از راههای مناسب برای پیدا کردن تامین کننده است، می توانید یک هیئت تجاری به خارج اعزام کنید و اگر سرپرستان و مسئولین هیئت شما تجربه کافی و انتخاب مناسب داشته باشند می توانند قراردادهای مفید و سازنده ای را برای شرکت منعقد کنند.
یافتن فروشندگان خارجی از طریق اینترنت و سایت ها
شما می توانید در سایت هایی که خریداران و فروشندگان جهانی در آن فعالیت میکنند، ثبت نام کنید و با آنها از طریق اینترنت ارتباط برقرار کنید.از تجارت الکترونیکی استفاده کنید و از بازار هایی که برای معرفی کالا و خدمات و توسعه تشکیل یافته اند، اطلاعات لازم را به دست بیاورید.در حال حاضر اینترنت گزینه مناسبی برای یافتن تامین کنندگان اصلی و مذاکره با آنها است.
در سایت های مرجع حتما اطلاعات خود را ثبت کنید، سایت های مرجع یکی از مهم ترین محل ها برای یافتن تامین کنندگان هست و شما اگر در آن سایتها اطلاعات کافی داشته باشید می توانید در دسترس همه شرکتها قرار بگیرید. شما می توانید در اینترنت جستجو کنید و سایت های معتبر در حوزه کالاهای وارداتی خود را بیابید.در استفاده از این وب سایت ها توجه داشته باشید که اعتبار کافی و بازدید کننده مناسب داشته باشند.
در قیمت گذاری کالاهای وارداتی با توجه به هزینه های متفاوت مراحل واردات و قیمت ارزهای مختلف و هزینهای که برای خدمات یا محصول خود از مشتری دریافت می کنیم، همگی تاثیر دارد.
بنابراین شناخت هزینه های متغیر تقاضا و میزان رقابت در بازار هایی که می خواهیم کالای وارداتی را به فروش برسانیم برای قیمت گذاری مورد نیاز هست.
هزینه های واردات کالا شامل دو بخش است.
هزینه های ثابت و هزینه های متغیر
هزینه های ثابت عبارتند از:
سفر به بازارهای خارجی و برقراری ارتباط بین الملل
انجام تحقیقات در مورد محصول وارداتی
بسته بندی مناسب و برچسب زنی محصول
بیمه کردن محصول
سازگار کردن محصول با استانداردهای داخلی
هزینه هایی که برای تامین اعتبار نیاز است
هزینه های ثابت عبارتند از:
دریافت محموله وارداتی چه از طریق هوایی و دریایی در داخل کشور
مالیات واردات،بیمه نامه
هزینه ای که واسطه متحمل شده است
تسویه حساب کامل با تامین کننده کالا
انتقال از بندر به انبار خود
انبارداری در صورت کرایه بودن انبار و هزینه آن
ارزیابی کالای وارداتی
قبل از خرید کالا بهتر است که یک بار به صورت شخصی، یک یا چند عدد نمونه از آن کالا را خریده و به طور کامل مورد ارزیابی قرار دهید و اگر مشکلی یا نقصی در کار نباشد، می توانید به صورت کانتینری آن کالا را خرید کرده و وارد کشور کنید.
قیمت کالا و کیفیت کالا را بسنجید.قبل از خرید قیمت کالای خود را تعیین کنید و ببینید که چه مقدار از این کالا را می توانید بخرید و چه مدت زمانی طول میکشد تا این کالا به دست شما برسد، آیا زمانی که به دست شما میرسد کیفیت اولیه را خواهد داشت یا خیر.
با تولید کننده یا تامین کننده کالای وارداتی خود تماس بگیرید.
زمانی که تصمیم خود را برای واردات آن کالا گرفتید، می توانید با تولید کننده کالا تماس بگیرید و تقاضای خرید خود را به آنها اعلام کنید. آنها رسیدی را به شما تحویل خواهند داد که به این رسید پروفرما یا پیش فاکتور می گویند.
ورود کالا به گمرک و انجام تشریفات قانونی کالای وارداتی
پس از اینکه کالا به گمرک رسید، شما باید یا خودتان تیمی داشته باشید که بتواند با آگاه بودن به قوانین گمرکی و اداری، کارهای ترخیص کالا را انجام دهد و یا اینکه با شرکت های کارگزاری و ترخیص کاری تماس حاصل کنید تا صفر تا صد کارهای ترخیص کالای شما را به انجام برساند.
در این میان گروه دیبا ترخیص با داشتن تیم منتخب و متخصص در انجام کارهای وارداتی در گمرک بندرعباس و خرمشهر و همچنین در فرودگاه های بین المللی امام و فرودگاه مهرآبادو همچنین گمرک شهریار و غرب تهران، تشریفات گمرکی کالای شما را انجام میدهد و کالای شما را به طور ایمن در انبار معرفی شده تحویل می دهد.
خاطرنشان می کنیم که یکی از مراحل مهم واردات کالا همین مرحله است و اگر بعضی سهل انگاری ها در انجام تشریفات گمرکی انجام شود، ممکن است ماه ها کار ترخیص کالای وارداتی شما را عقب بیندازد.
هزینه ها را محاسبه کنید.
پس از برآورد هزینه های پیش فاکتور برای کالای وارداتی، باید هزینه های حمل با کشتی یا هواپیما را نیز در نظر بگیرید، چون ارسال با کشتی یا هواپیما یا از طریق قطار به طور زمینی هزینه های متفاوتی دارد.
همچنین بعد از ورود کالا به گمرک، خود گمرک بسته به نوع کالایی که شما وارد می کنید هزینه هایی را به عنوان عوارض کالا و هم چنین ترخیص کالا به شما ارائه میکند که باید بپردازید تا بتوانید کالای وارداتی خود را از گمرک خارج کنید.
داشتن کارت بازرگانی
داشتن کارت بازرگانی یکی از مهمترین مراحل واردات کالا است و قبل از اقدام به واردات کالا ضروری است که حتماً کارت بازرگانی خود را اخذ کنید و سپس درخواست خرید خود را نیز در وزارت بازرگانی ثبت بفرمایید.
شرکت دیبا ترخیص با دارا بودن سابقه چندین ساله در امر واردات و داشتن تیمی متخصص در این امر ،در سریعترین زمان ممکن کالای شما را ترخیص نموده و در انبار شما تحویل می دهد.
اگر هنوز کارت بازرگانی خود را اخذ نکرده اید و یا تمدید آن زمانبر است ،نگران نباشید شرکت دیبا ترخیص با کارت بازرگانی خود ،کالای وارداتی شما را به صورت حق العمل کاری وارد میکند و در انبار شرکت تحویل شما می دهد.
دریافت مجوزها
یکی از مهمترین مجوزها برای کالای ورودی، گرفتن ایران کد است. دریافت این کد برای تمام کالاهای وارداتی الزامی است و شامل یک کد ۱۶ رقمی یکتا میشود که نوع کالا را مشخص میکند. پس از گرفتن این کد باید با توجه به مجوز هایی که مورد نیاز آن کالا است، به نهادهای خاص کشور برای دریافت مجوز مربوطه مراجعه کنید مانند وزارت بهداشت وزارت ورزش.
پرداخت مبلغ توافقی به شرکت تولید کننده و ارسال کالا
پس از اینکه مراحل بالا را طی کردید، باید به شرکت تولید کننده اعلام کنید که تصمیم شما مبنی بر خرید آن کالا جدی است و روش پرداخت را انتخاب کنید.
واریز پول از ایران به کشورهای خارج معمولاً راحت نیست، گاهی باید از کشورهای واسطه برای پرداخت استفاده کنید و اگر قبل از شما شرکت دیگری از کشور شما با آن تولید کننده تعامل داشته است، احتمالا آنها روش پرداخت مطمئن را به شما اعلام خواهند کرد و پس از پرداخت توافقات لازم را برای تحویل کالا انجام دهید.
مرحله تولید و ارسال کالا
پس از اینکه تولید کننده مبلغ درخواستی را دریافت میکند، کالای شما را تولید خواهد کرد و مجوزات لازم را اخذ و با شما تماس گرفته خواهد شد تا کالای خود را با آمادگی کامل دریافت کنید و اسناد حمل را برای شما ارسال می کنند و پس از آن کالاها برای شما ارسال خواهد شد.
اظهار کالای وارداتی
برای اینکه بتوانید کالای خود را از گمرک ترخیص کنید باید سندی به نام اظهارنامه در سیستم الکترونیکی گمرک ثبت شود و این اظهارنامه حاوی اطلاعات کالا از قبیل نوع کالا ارزش، تعداد و سایر اطلاعات گمرکی مهم است. وقتی که این اظهارنامه را ثبت کردید یک شماره به نام کوتاژ به شما داده خواهد شد.
ارزیابی کالا توسط کارشناسان گمرک
پس از اظهار کالا، کارشناسان فنی گمرک کالا را بازدید کرده، به خصوص از نظر فنی آن را بررسی میکنند و اگر مشکلی نداشته باشد اجازه ترخیص را به آن کالا می دهند، در غیر اینصورت کالا ضبط می شود.
مرحله صندوق گمرک
برای واردات هر کالا به کشور باید مالیات و عوارض وضع شده از طرف دولت بر آن کالا در گمرک پرداخت شود. مالیات کالاهای مختلف با توجه به نوع آن ها با یک دیگر متفاوت است.
ارائه فیزیکی مدارک یا بارگذاری الکترونیکی مدارک
در این مرحله باید مجوز های مربوطه به آن کالا از نهادهای اعلام شده اخذ شود و در صورتی که مجوزهای درخواستی به طور صحیح ارائه نشود دولت آن کالا را ضبط خواهد کرد.
کارشناسان معمولاً مدارک و مجوزهای مربوط به کالاهای ورودی را به دقت بررسی میکنند، مانند اظهارنامه، بارنامه، ترخیصیه، قبض انبار، پروفرما، پکینگ لیست، اسناد حمل و خرید، اسناد بانکی و گواهی مبدا ازجمله مدارکی هستند که باید به گمرک ارائه شوند.
پرداخت هزینه های انبارداری و حقوق ورودی
پس از ورود، کالاها در گمرک انبار می شوند و برای ترخیص این کالاها باید هزینه انبارداری مدت زمانی را که در انبار گمرک توقف میکنند را به دولت بپردازید و همچنین باید ۵ درصد ارزش گمرکی به همراه سود بازرگانی را در این مرحله پرداخت کنید که همان ماخذ گمرکی می باشد.
احراز هویت برای تحویل کالا
شخصی که کالا را درخواست می کند و در سیستم گمرک ثبت شده است با شخصی که مدارک مربوط به ترخیص کالا را ارائه میکند، باید یکسان باشد و در شرایطی که این دو نفر یکسان نباشند، باید کسی که برای تحویل کالا مراجعه کرده است وکالت کاملی را از طرف صاحب کالا برای دریافت آن کالا داشته باشد.
تحویل کالا
اتمام تشریفات گمرکی در این مرحله صورت میگیرد و پس از آن وظیفه حمل کالا و هزینه های آن بر عهده صاحب کالا است و شما می توانید کالای خود را به هر انبار در هر قسمت از کشور انتقال دهید و سپس برای عرضه آن در بازار اقدام کنید و برای واردات مجدد باید تمامی مراحل دوباره طی شود.
تعرفه کالا چیست؟
مالیات و عوارضی که دولت به دلایل مالی و حمایتی یا ترکیبی از این دو از همه کالاهای وارداتی و صادراتی دریافت می کند را تعرفه کالا می گوییم، که معمولاً به حقوق گمرکی (customs duties) معروف است. ممکن است بر اساس ارزش کالا دریافت شود که در آن صورت تعرفه ارزشی نام می گیرد.
در طبقه بندی HS ( نمانکلاتور سیستم هماهنگ شده(HS- harmonized system)) هر تعرفه جایگاه کالایی دارد که این جایگاه کالایی در گمرک در هنگام اظهار کالا یا دریافت مجوزات اعلام میشود.
اگر بخواهید در زمینه واردات کالا فعال باشید باید قوانین اینکوترمز را به خوبی یاد بگیرید.
شرایط اینکوترمز برای حمل و نقل کالا به صورت دریایی و به صورت هوایی خیلی مهم است و بر چهار گروه D-C-F-E تقسیم می شود:
گروه E مخفف اصطلاح Ex Works – تحویل کالا در نقطه عزیمت در مبدأ
گروه F – تحویل کالا به خریدار بدون پرداخت کرایه حمل در مبدأ
FCA : مخفف اصطلاح Free Carrier
FAS : مخفف اصطلاح Free Alongside Ship
FOB : مخفف اصطلاح Free On Board
گروه C – تحویل کالا در مبدأ به خریدار با پرداخت کرایه حمل
CFR : مخفف اصطلاح Cost and Freight
CIF : مخفف اصطلاح Cost, Insurance and Freight
CPT : مخفف اصطلاح Carriage Paid To
CIP : مخفف اصطلاح Carriage and Insurance Paid to
گروه D – تحویل کالا در مقصد
DAF : مخفف اصطلاح Delivered At Frontier
DES : مخفف اصطلاح Delivered Ex Ship
DEQ : مخفف اصطلاح Delivered Ex Quay
DDU : مخفف اصطلاح Delivered Duty Unpaid
DDP : مخفف اصطلاح Delivered Duty Paid
انواع روش های حمل و نقل را بشناسید.
برای شناخت انواع روش های حمل در قواعد تجارت بین الملل توصیه نامه شماره ۱۹ را برای شما به اختصار آورده ایم:
حمل دریایی یا Maritime transport
حمل کالا یا مسافر از طریق دریایی
حمل ریلی یا Rail transport
حمل کالا یا مسافر از طریق ریلی
حمل جاده ای یا Road transport
حمل کالا یا مسافر از طریق جاده ای
حمل هوایی یا Air transport
حمل کالا یا مسافر از طریق هوایی
حمل پستی یا mail
حمل پستی کاربرد زیادی دارد، ولی پست یک روش مشخص حمل نیست، اما از آنجایی که حجم بالایی از صادرات یا واردات می تواند از این طریق انجام شود دارای اهمیت خواهد بود. اما صادر کننده یا وارد کننده نمی تواند بیان کند که روش حمل در شیوه پستی چگونه خواهد بود.
حمل ترکیبی Multimodal transport
روش حمل کالا و مسافر، ترکیبی از روش های حمل و نقل است .با اینکه حمل ترکیبی یک روش مشخص حمل نیست ولی دارای اهمیت زیادی است.
این روش می تواند در مواردی استفاده شود که کالا یا مسافر از طریق حداقل دو روش مختلف حمل از نقطه ای که حمل شروع شده تا مقصد نهایی کالا یا مسافر، توسط یک مسئول حمل و در یک قرار داد واحد حمل انتقال داده شده باشد.
بیمه کالای وارداتی
بیمه در حقیقت عقد است که در آن یک طرف تعهد می کند با دریافت مبلغی از طرف دیگر در صورت وقوع حادثه ای که باعث خسارت دیدن کالای طرف دیگر شود، خسارت وارده به این کالا را جبران کند یا اینکه مبلغ تعیین شده ای را به او بپردازد.بهبیاندیگر بیمه نامه حمل کالای شما را در مقابل خطرات ناشی از حمل تضمین میکند و اگر خسارتی در موقع حمل به کالای شما وارد شود آن را جبران می نماید.
متعهد را بیمه گر ( INSURER ) ، ذینفع را بیمه گزار ( BENEFICIAFY ) ، و موضوع بیمه را مورد بیمه یا ( ASSURED ) می گویند .
درسال ۱۳۴۷ سندیکای بیمه گران ایران با رعایت قانون بیمه ایران و با اقتباس از بیمه نامه های انگلیسی به موسسات بیمه کشور اعلام نمود که میتوانند از این نوع بیمه نامه ها استفاده کنند. این بیمه نامه ها علاوه بر شرایطی که در آنها درج شده بود، شرایط سه گانه دیگری را نیز بر حسب نوع و درجه خسارت پذیری کالاها به بازارهای بیمهای جهان ارائه کرده که در اصطلاح به آنها شرایط سهگانه یا CLAUSE می گویند.
امروز بیمه نامه های دریایی روی این شرایط سه گانه استوار هستند.
ALLRISK – شرط تمام خطر ( AGAINST ALL RISKS )
WA – شرط خسارت خاص ( With Particular Average )
FPA – شرط استثنا خسارت خاص ( جزئی ) FREE FROM PARTICULAR AVERAGE
برای کالاهای وارداتی خود مناسب ترین روش پرداخت را برگزینید.
با روش دریافت وجه و دادن تضمینات لازم آشنا شوید.در هر زمان با توجه به عواملی که در آن زمان حاکم است میتوانید بهترین روش پرداخت را برای خود در نظر بگیرید: مانند اینکه چقدر به فروشنده خود اعتماد داشته باشید یا اینکه چندمین معامله شما باشد و آمادگی پذیرش چه میزان ریسکی را داشته باشید.
پیش پرداخت یا cash in advance ؛ که بر اساس آن، خریدار بخشی از مبلغ پرداختی یا تمام آن را پیش از ارسال، پرداخت مینماید.
وصول اسنادی یا letter of credit or draft ؛ دربردارنده ارسال کالا یا خدمات از سوی شما است، اما به صورتی که کنترل آنها در دست شما باقی میماند، تا زمانی که مبلغ پرداختی و تعهد قانونی مبنی بر پرداخت در آینده را از خریدار خارجی خود، دریافت نمایید.
حساب باز یا open account ؛ که با تحویل کالا یا خدمات همراه با فاکتوری که درخواست پرداخت در یک تاریخ مشخص پس از تحویل در آن درج شدهاست، شرایط اعتباری خاصی را در اختیار خریدار شما قرار میدهد.
اسناد و ضمیمه هایی که برای اظهارنامه لازم است:
قبض انبار
ترخیصیه
بارنامه حمل
عدل بندی
بیمه نامه
گواهی مبدا
گواهی وزن
گواهی آنالیز (حسب مورد)
گواهی بازرسی
فاکتور
پروفرما
گواهی بهداشت (حسب مورد)
گواهی استاندارد (حسب مورد)
فتوکپی کارت بازرگانی
فتوکپی کد اقتصادی
فتوکپی پروانه بهره برداری
فتوکپی کارت حق العمل کاری
مجوزهای ورود (حسب مورد)
اعلامیه فروش ارز
کاتالوگ یا بروشور
در فرایند واردات کالا با چه سامانه هایی سر و کار داریم؟
در فرآیند تجارت خارجی با سامانههای جامع تجارت، سامانه جامع امور گمرکی، سامانه جامع انبارها، سامانه شناسه کالا، سامانه tsc و سامانه اعتبارسنجی و رتبه بندی سامانه تجارت داخلی سامانه نیما سر و کار خواهیم داشت.
سامانه جامع تجارت
سامانه جامع تجارت به عنوان درگاه واحد تجارت ایران قدم اول انجام تجارت می باشد.سامانه جامع تجارت شامل دو بخش تجارت خارجی و داخلی است.
بخش اول تجارت فرامرزی نام دارد. برای اخذ شناسه فروشندگان خارجی، اخذ مجوز های ورود کالا، ثبت پیش فاکتور، ثبت سفارش، مجوز ارزی و تامین ارز و حمل بین المللی کالا و حمل و نقل داخلی کالا مراجعه به این سامانه ضروری هست. بخش دوم تجارت داخلی است که فرآیندهای حمل و نقل داخلی و انبارهای داخلی و انتقال مالکیت را در داخل کشور شامل می شود.
سامانه جامع امور گمرکی
گمرک جمهوری اسلامی ایران برای دور اظهاری واردات و صادرات و ترانزیت کالا، پنجره واحد تجارت فرامرزی گمرک را راه اندازی کرده است.
EPL مخفف واژه Electronic Packing List ، سامانه ای است که به صورت الکترونیکی و بر بستر وب ، فعالیت ترخیص کاران گمرک و هم چنین صاحبان کالا را میسر می سازد. حق العمل کار گمرک یا صاحب کالا باید به بخش IT گمرک مراجعه کرده و احراز هویت کرده و در این سامانه ثبت نام کند و نام کاربری و رمز عبور دریافت کند. برای دریافت نام کاربری و رمز عبور هم باید کارت ملی و کارت بازرگانی و شناسه ملی و وکالت نامه ارائه کند.
در سامانه جامع امور گمرکی شما میتوانید دوراظهاری واردات و دوراظهاری ترانزیت را انجام دهید و به حق العمل کار گمرک وکالت اعطا کنید. دسترسی به گزارش های مربوط به اظهارنامه های قبلی را نیز در این سامانه دارید.
سامانه جامع انبارها
سامانه جامع انبارها به منظور روشن ساختن اطلاعات مربوط به انبار ها به طور دقیق و مطابقت با استاندارد بودن برای ذخیره و نگهداری کالاها و اندازه مناسب انبار ها برای ذخیره کالا و همچنین اطلاعات مربوط به کالاهایی که در انبارها ذخیره میشوند و مقدار آنها و اطلاعات صاحبان آنها است.
سامانه شناسه کالا
سامانه شناسه کالا سامانه ای است برای مدیریت شناسه کالا و تخصیص شناسه به کالاها و تولید شناسه برای کالاهایی که شناسه ندارند و جدید الورود هستند.
سامانه tsc
سامانه که برای ارزش گذاری کالا استفاده می شود.
سامانه اعتبارسنجی و رتبه بندی
این سامانه برای بازرگانان فعال در امر صادرات و واردات هست که با سابقه مثبت به انجام تجارت می پردازند و برای اصلاح رفتار تجاری بازرگانان ایجاد انگیزه می کند.
سامانه تجارت داخلی
در سامانه تجارت داخلی فرایندهای حمل و نقل داخلی ثبت انبار های داخلی، انتقال مالکیت خرید و فروش انجام گیرد.
سامانه نیما
سامانه نیما همان سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی نام دارد که از تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ به صورت آزمایشی و در تاریخ ۳ اردیبهشت ۹۷ به شکل رسمی شروع به کار کرد. این سامانه بستری امن برای خرید و فروش ارز معاملاتی است.
سامانه نیما در واقع سامانه آنلاین برای خرید و فروش ارز است و متقاضیان خرید ارز به راحتی میتوانند در این سامانه درخواست خود را ارائه کنند و در اختیار فروشندگان قرار دهند و فروشندگان هر کدام که تمایل به ارائه خدمات دارند، می توانند در این بازار رقابتی مشتری را جذب کنند.
برای آشنایی بیشتر با واردات کالا برخی کلمات متداول در این پروسه را برای شما شرح داده ایم.
سند ترخیص
سند ترخیص سندی است که بتوان به وسیله آن کالا را از گمرک خارج کرد، مانند پروانه گمرکی برای کالاهای تجاری و پته برای کالاهای غیر تجاری
ترخیص یکسره
ترخیص قطعی کالا که از عملیات ارزیابی روی وسیله نقلیه انجام میشود، ولی تشریفات آن قطعی نیست.
کالا های انتقالی
کالاهایی که در لنگرگاههای بندر ها از یک کشتی به کشتی دیگری و در فرودگاهها از یک هواپیما به هواپیمای دیگر انتقال داده می شوند.
کالا های متروکه
کالای متروکه کالایی است که صاحب آن به هر دلیلی برای ترخیص آن اقدامی نکرده و به گمرک مراجعه نکرده و یا مراجعه کرده ولی چون اسناد و مدارکش ناقص بوده است و یا اینکه مجوز های درخواستی را نتوانسته ارائه کند، به صورت متروکه در آمده است.
در گمرکات زمینی و دریایی کشور پس از گذشت چهار ماه کالا متروکه میشود و تا ۴ ماه دیگر نیز میتوان این مدت زمان را تمدید کرد و در فرودگاههای کشور کالا پس از دو ماه متروکه میشود و تا دو ماه دیگر قابل تمدید است.
کالای مشروط
کالاهایی هستند که واردات آنها نیاز به انجام شرط دارد و این شرط ها در قسمت ستون جدول کتاب مقررات صادرات و واردات یا مندرجات یادداشتهای فصل تعرفه پیش بینی می گردد.
کالاهای مجاز
کالاهایی هستند که برای ورود نیاز به انجام شرط خاص ندارند.
کالاهای ممنوع الورود
کالاهایی هستند که ورود آنها به موجب قوانین خاص کشور یا به موجب تصویب مجلس شورای اسلامی و یا به خاطر قانون شرع مقدس اسلام منع گردیده است.
به هنگام ثبت سفارش آیا مجوزات باید اخذ گردیده و ارائه شود؟
مجوزها در دو زمان می تواند قابل ارائه باشد، هم در زمان ثبت سفارش که به وزارت بازرگانی ارائه میشود و در زمان ترخیص کالا که این مجوزها به گمرک ارائه می گردد.
آیا برای واردات کالا ابه جز مجوز ثبت سفارش باید مجوز های دیگری نیز گرفته شود؟
اگر کالا برای ورود فقط منوط به مجوز وزارت بازرگانی باشد،خیر و فقط مجوز ثبت سفارش لازم است، ولی اگر از نوع کالاهای مشروط باشد، باید مجوزات دیگری جز مجوز وزارت بازرگانی را نیز دارا باشد.
آیا برای واردات کالا به صورت نمونه نیاز به کارت بازرگانی هست؟
نخیر، برای ورود کالا به صورت نمونه نیاز به ارائه کارت بازرگانی ندارید.
آیا پس از تسلیم اظهارنامه به گمرک می توانیم درخواست اصلاح آن را داشته باشیم؟
بله صاحب کالا یا نماینده قانونی وی می تواند به صورت کتبی درخواست اصلاح اظهارنامه را تسلیم کند و پذیرش این درخواست منوط به شروع نشدن عملیات ارزیابی کالا است.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید، فرآیند واردات یا ترخیص کالا موضوع تخصصی بوده و به همین دلیل شدیداً توصیه میکنیم در صورتی که تجربه و مهارت لازم در این زمینه را ندارید به سراغ ترخیص کار ماهر بروید. به عنوان مثال، افرادی که امکان دریافت کارت بازرگانی ندارند، حتماً باید از یک شرکت بازرگانی معتبر کمک بگیرند.
همچنین شرکت دیبا ترخیص یکی از واردکنندگان و تامین کنندگانفلکسی تانک در ایران می باشد،برای اطلاع از قیمت و خرید با مشاوران ما در دیبا ترخیص تماس حاصل نمائید.
گروه بازرگانی دیبا ترخیص ضمن داشتن سالها تجربه میتواند با کمک متخصصان خود، شما را در امور گمرکی همراهی کند. این مجموعه به ترخیص انواع کالا شامل قطعات الکترونیکی، کالاهای پزشکی، قطعات ماشین و غیره میپردازد.
در صورت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران و کارشناساندیبا ترخیص در ارتباط باشید.